Vårrusta bilen rätt


Med vårens ankomst är det klokt att ta en titt på bilen. Vintern är alltid en av de tuffaste årstiderna för bilen. Så våren är ju på många sätt bra för den. Men det finns fortfarande ett och annat man vill göra i och med den nya årstiden.

Sommardäcken är det första man kan börja tänka på. Beroende på var i landet man befinner sig kan väglaget diktera att man byter till sommardäck tidigare eller senare under årets första halva. Är man osäker är rekommendationen tidigast 31 mars men det är tillåtet att använda dubbdäck ända fram till 15 april. Eller så länge det anses råda vinterväglag.

Vid däckbyte är det också smart att ta en titt på bromsbeläggen och se om de fortfarande är i god skick eller inte. Dessa slits mer än många andra delar av bilen och ingen vill vara ute på vägen med dåliga bromsar.

Torkarbladen kan också vara något man vill byta samtidigt som däcken. Dessa slits med tid och användning och ett par nya kan göra stor skillnad efter vintern är över. Titta in på Mekster för att hitta ett lämpligt par.

Våren blir också ett perfekt tillfälle att tvätta bilen ordentligt. När det äntligen slutar vara minusgrader kan man spola av bilden ordentligt utan att riskera isbildningar. Bäst av allt är dock att göra detta på en plats som en verkstad eller liknande så man inte riskerar att tungmetaller rinner ned i dagvattenbrunnarna. Teknikens Värld har en bra artikel om hur man bör gå till väga för att tvätta bilen på rätt sätt.

I och med rengöringen är det också smart att ta sig en närmare titt på bilen och se om det finns några repor. Dessa bör fixas så snabbt som möjligt så inte fukt hinner ta sig in och riskera att rost uppstår.

Man kan också ta och vaxa bilen för att undvika att den värsta smutsen sätter sig. Vilket i sin tur ju även betyder att man inte kommer behöva tvätta bilen lika ofta en tid framöver.

Och ett sista litet tips: majoriteten av stenskotten inträffar just under våren på grund av allt grus som ligger kvar på vägarna. Genom att hålla ett bra avstånd till bilen framför kan man minska risken att själv bli drabbad.