Vårda bilen


Om men bil ska fortsätta vara lika vacker som när den rullade ut från fabriken behöver man hålla uppe tvättningen. Det är också bra för andrahandsvärdet om man håller den i gott skick och åtgärdar små och stora fel när de dyker upp.

Tvättning

När man tvättar bilen är det viktigt att man använder bra produkter som inte sliter på lacken. Mjuka svampar gör så att du inte kommer åt lacken med vassa hörn och liknande. Det är lätt att bara åka genom biltvätten men ibland det straffa sig när bilen blir äldre och lacken blivit dålig. Då kan de kraftiga borstarna slita bort detaljer och lackbitar som man annars kunnat rädda.

Glöm inte interiörer heller. Det är lätt hänt att man bara borstar bort smulor och damm på golvet eftersom där finns det redan grus och annat. Man märker dock stor skillnad om man går lös med dammsugaren inne i bilen. Fläckar på klädsel kan gå bort med ljummet vatten och en tandborste. Annars finns det rengöringsmedel att köpa. Gummimattorna på golvet kan man gärna lägga på gräsmattan och spola av. Ta en mikrofibertrasa och damma av instrumentbrädan. Torka av handbroms och växellåda. De kan vara täckta av döda hudceller som man inte riktigt ser.

Service

Lämna in bilen på service en gång per år. Du ökar andrahandsvärdet, livslängden och körglädjen om bilen aldrig få åka runt med ett problem i flera år. OKQ8 har flera serviceställen där du kan rulla in och få hjälp.

Vanligtvis brukar man kolla de olika oljenivåerna och tillhörande filter. Det är också bra att fylla på spolarvätska med jämna mellanrum så man inte tömmer den när man är ute på en långkörning. Ha gärna en trelitersdunk i bilen så du alltid har spolarvätska tillgänglig. Se över vindrutetorkarna så de fungerar optimalt. Dessa slits ned med åren och behöver slutligen bytas ut.

Står bilen ute året runt eller körs mycket kan det också vara bra att göra en rostbehandling. Då lämnar man in bilen till en verkstad och de lägger på ett skyddande belägg på underredet av bilen.