Takbox


En takbox gör våra liv enklare när vi ska transportera saker i våra bilar. Med en enkel installation sätts denna box på plats på biltaket och ger oss ytterligare förvaringsmöjligheter, kanske främst vid resor. Till semestern på sommaren är den utmärkt att använda då det sällan går att få plats med allt som behövs i bagageutrymmena i bilen. Under skidsemestern på vintern är takboxen en idealisk plats att förvara skidor och övrig skidutrustning i.

Takbox

Inköp och montering

Det är faktiskt inte så svårt att montera en takbox som man skulle kunna tro, utan det går att göra genom ett par enkla steg. Vad du först och främst behöver är förstås en takbox. Först behöver du veta vilket behov takboxen ska fylla för just dig. Vill du förvara skidor i din takbox är det viktigt att du har införskaffat dig en takbox som är tillräckligt lång. Har du ett stort behov av förvaring vill du antagligen ha en takbox som är högre snarare än bredare. En takbox kan du hitta hos många återförsäljare och en av dem är Mekonline, där det finns ett stort utbud av takboxar i många olika varianter och till varierade priser. Det rekommenderas att du satsar på kvalitet och undviker de billigaste varianterna. Tester har nämligen visat att de billigaste spricker vid en krock och slungar ut innehållet – en trafiksäkerhetsfara.

Men hur monterar du då din takbox? När du väl har införskaffat takboxen monterar du först ställningen som takboxen fästs vid. Den kallas lasthållare eller takräcke och monteras på din bil. Även om du har så kallade rails eller relingar på din bil går det inte att fästa din takbox direkt på dessa, utan du måste först fästa din lasthållare. Varje bil har små luckor som du kan skjuta upp eller åt sidan på taket, sådana luckor kallas ”fixpoint”. På dessa monterar du skruvar som du sedan fäster din takbox i. Resten av monteringen är relativt enkel och det ingår oftast en manual du kan följa när du monterar din takbox. Behöver du ändå hjälp med monteringen finns det många servicehallar och verkstäder där du kan få konkret hjälp.