Serva bilen själv


Är man bilintresserad och har lite mekarkunskaper behöver man inte lägga ut flera tusen på att få sin bil servad, allt man behöver för en komplett grundservice är lite vägledning, en utförd besiktning och kanske ett par reservdelar för ett par hundralappar.

People are repairing cars.

Det finns en servicelampa i bilen, en indikering som stämmer väl överens med den årliga körsträckan, har man dock kört ovanligt långt under ett år måste man tänka på vad tillverkaren anger som mil-service, det kan i sådana fall behövas mer än en service om året. Men kör man mindre än den angivna mil-servicen på ett år blir det istället risk för att underhållet blir eftersatt, då ska man ändå se till att göra ett servicetillfälle per år.

Eftersom olika bilar skiljer sig ganska mycket i konstruktion har bilar ofta olika serviceintervall. På grund av detta kan man inte ge några generella svar på hur ofta man bör byta saker som transmissionsolja, filter, tändstift med mera. När man behöver byta ut komponenter händer det att det kräver specifika verktyg, behöver man något sådant kan man ofta hitta dem i webbutiker som Maskinhandel

Men det finns fortfarande saker som alla bör tänka på oavsett vilken bil man har:

  • De intervall som gäller bilmodellen man har anges i servicehäftet.
  • Hur mycket eller hur lite man kör påverkar servicebehovet.
  • Om man måste utnyttja garantin man har på bilen får man inte avvika från serviceintervallen.
  • Om man säljer bilen utgår de flesta bilvärderingar att serviceboken har alla stämplar som avser bilens miltal.

Känner man sig osäker på vad som gäller just för sin bil bör man i första hand kontrollera service boken och sedan kontakta sin verkstad om man har frågor kring serviceinnehållet.