Köpa begagnade bilar och lastbilar


I Sverige finns det en lång tradition av att köpa begagnade fordon, både av privatpersoner och hos auktoriserade bilhandlare. Det gör att du som köpare kan spara en hel del pengar genom att välja begagnat istället för nytt. Det kräver dock mer av dig som köpare – du måste vara på din vakt för att undvika att göra ett dåligt köp.

Välja säljare

Att hitta en säljare som du litar på är inte alltid enkelt när du köper begagnade fordon. Enklast är att vända sig direkt till en tillverkare som också har försäljning av begagnade bilar och lastbilar. Då kan du lita på att fordonet genomgått en noggrann besiktning och service innan försäljning. DAF Sweden är ett exempel på en återförsäljare som har ett stort utbud av begagnade lastbilar, där du kan vara säker på att du gör en trygg affär. När det gäller vanliga personbilar kan ofta auktoriserade verkstäder hjälpa dig.

Du kan också hitta många privatpersoner som säljer billiga begagnade lastbilar och bilar på exempelvis Blocket. Här måste du dock vara betydligt mer försiktig. Till att börja med är det alltid en bra idé att kontrollera med Transportstyrelsen om personen som säljer bilen eller lastbilen verkligen äger den, samt om fordonet är belånat.

Att tänka på

När du köper en bil eller en lastbil begagnat finns det några steg som du alltid bör ta för att se till att du inte blir lurad. Det är särskilt viktigt för lastbilar som utsätts för mycket mer slitage än personbilar. Det första steget är att kontrollera att historiken är sparad. Om lastbilen – eller bilen – har haft många ägare kan det indikera att den har skötts dåligt eller att tidigare ägare har varit missnöjda med den. Om lastbilen har körts mycket i stadstrafik kan du också dra slutsatsen att det finns en förhöjd risk för mer slitage än lastbilar som enbart kör längre sträckor. Detsamma gäller bilar som använts som taxi.

Den mest kritiska punkten hos lastbilar, som kräver en ännu mer noggrann kontroll, är annars bromsarna. De tenderar att slitas hårt, och därför är det viktigt att du ser till att de är i bra skick innan några pengar byter händer.