Installera motorvärmare


sh_car_winter_brush

Under den kalla perioden av året kan det vara bra att ha en motorvärmare i bilen. Den värmer upp motorn så att den drar mindre bränsle och skonar då miljön och bilen blir lättare att starta.

Det finns en rad olika typer av motorvärmare och det kan kännas som en ren djungel. Vilken som rekommenderas till din bil, vet en eventuell bilverkstad som du anlitar. Prismässigt handlar det om en kostnad från ungefär 4000 och uppåt, med monteringen inkluderad.

  • Blockvärmaren – värmer direkt inifrån motorn och monteras i motorblocket via en anvisad lucka.
  • Kontaktvärmare – värmer motorn från utsidan och monteras mot motorblocket eller oljetråget.
  • Insticksvärmare – värmer upp kylarvätskan i motorn via en kylplugg.
  • Slangvärmare – värmer kylarvattnet med att monteras i kylarslangen.

Motorvärmaren monteras så att du får ett uttag, vanligen fram på bilen, där du sätter fast en sladd till ett uttag. Motorvärmaren kan med fördel användas från det att temperaturen krupit ner mot nollan och är som mest effektiv för motorn runt 10 till 20 minusgrader och inkopplad mellan två till tre timmar. Använd en timer för uttaget och ställ den att automatiskt starta ett par timmar i förväg, så har du alltid en bil som startar lätt.

När du ändå monterar in en motorvärmare kan du även passa på att montera in en kontakt inne i kupén. Bor du där graderna kryper ner en bra bit under nollan, så uppskattar du kontakten inne i bilen, då du kan sätta in en kupévärmare som går igång samtidigt som du sätter in kontakten för motorvärmaren och du har en varm bil att sätta in dig i.