Dags för sommardäck


Vintern har äntligen börjat lida mot sitt slut och våren har påbörjats. Många av sveriges bilägare har nu något gemensamt, det är dags att byta till sommardäck! Från och med den 31 mars så får du använda dig av sommardäck, men du får köra med vinterdäck fram till den 15 april, eller så länge det råder vinterväglag. Många står nu inför ett valet mellan att använda fjolårets däck eller att köpa nya.

Att använda gamla däck

Bara för att det blir ett nytt år så är det inte säkert att det behövs nya sommardäck, det beror helt enkelt på vilket skick de är i. För att sommardäck ska vara lagliga att framföra på väg så ska de ha ett mönsterdjup på minst 1,6 millimeter. Men kom ihåg att däcken redan börjar förlora stora delar av sitt grepp på våta ytor vid mönsterdjup på mindre än 3 millimeter. För att dina däck ska hålla längre så är det viktigt att du sköter om dem. Det kan åstadkommas genom att till exempel regelbunden kontrollera däckens lufttryck. Att köra med ett otillräckligt lufttryck kommer resultera i att däcken slits ojämnt.

Att köpa nya däck

Har dina däck kanske sett sina bättre dagar? Då är det dags att investera i en ny uppsättning. Vad ska man då tänka på innan man köper nya däck? Det är lätt att avskräckas av priset när det kommer till däck, dessa gånger får man inte glömma att det trots allt handlar om din, och andras säkerhet. Ett tips om man fortfarande vill spara en slant är att köpa en testvinnare från ett år tillbaka. Man köper alltså inte gamla däck, utan man köper en ny uppsättning av fjolårets modeller. Eftersom att de större tillverkarna oftast släpper uppdaterade modeller varje år så är chanserna stora att förra årets modeller har sjunkit i pris.