Byte av bromsbelägg


Att byta bromsbelägg på bilen är någonting som de flesta kan göra hemma själv om man känner sig bekväm med att meka lite med sin bil. Det kan spara dig mycket pengar att slippa åka till en verkstad för att göra denna typ av mindre underhåll på bilen. Beroende på hur mycket bilen körs och vilken körstil som föraren har kan beläggen behöva bytas olika ofta. Det är därför bra att då och då inspektera dina bromsbelägg för att se om de är nedslitna.

bromsarBromsbelägg som är nedslitna till 1/8 tum bör bytas ut. Ofta så kan du även märka att det är dags att byta belägg genom det skrikiga ljudet som uppkommer när du bromsar.

Om du valt att själv byta dina bromsbelägg så är det viktigt att tänka på att det finns olika typer av belägg och det är viktigt att välja en typ som passar till din bilmodell. Du kan med fördel köpa bromsbelägg online, exempelvis på Mekanika.se. Beställer du via nätet är det oftast enklare att hitta rätt produkt till just din bil då det oftast finns mycket mer att välja på än i en vanlig butik.

Tänk även på vilka verktyg som du kommer att behöva. Detta kan variera beroende på vilken bil du har. Vanligtvis behövs inga dyra specialverktyg men förbered dig genom att inspektera noga hur det ser ut och ta reda på information innan du börjar meka. Det finns gott om detaljerade guider på internet för den som vill byta belägg för första gången. Efter att du bytt bromsbelägg så bör du alltid köra in dem på ett korrekt sätt, det vill säga bromsa mycket mjukt de första gångerna och sedan gradvis öka trycket. Många gånger kan det även vara bra att även byta bromsskiva i samband med beläggen om den är sliten. När man byter bromsskiva byter man i regel alltid bromsbelägg. Även om det kan verka klurigt första gången så behöver man bara göra det en gång och sen vet man hur det funkar! Busenkelt egentligen.